OVER ONS

Home  /  OVER ONS

De oprichters

Stichting Oxville is opgericht door Carlo Dias, Aydin Dehzad en Bas Broertjes om cinema naar Amsterdam Nieuw-West te brengen. Toen zij elkaar in 2016 tegenkwamen op het filmfestival van Cannes kwamen ze achter een gezamenlijk gemis. Film leeft ontzettend in Amsterdam, maar in hun buurt – Nieuw-West - konden ze niet naar de bioscoop. Uiteindelijk besloten ze zelf het heft in eigen handen te nemen en richtten ze Stichting Oxville op. Het trio is reeds een decennium actief in het distributie- en productiewezen en ziet met Oxville Cinema de uitgelezen kans om hun passie voor film over te brengen op Nieuw-West. Samen met haar bewoners wensen zij een community op te bouwen van filmliefhebbers. Het filmaanbod willen zij zo breed mogelijk opzetten zodat iedereen – van jong tot oud – bediend kan worden. Van arthouse tot blockbusters.

DE MEERVAART

Alle voorstellingen van Oxville Cinema vinden plaats in de onlangs gerenoveerde blauwe zaal van Theater de Meervaart; een prachtige theaterzaal met plaats voor 260 bezoekers. Door de samenwerking met Theater de Meervaart combineren we de film- met de theaterwereld waardoor we een bijzondere toevoeging zijn aan het al diverse programma van de Meervaart.

ZILVEREN ROOSJE

Stichting Oxville is tijdens de de nieuwjaarsreceptie van de FDN/NVBF bekroond met het Zilveren Roosje 2018 van de Stichting Jan Nijland Zilveren Roos Award. Deze aanmoedigingsprijs zal Stichting Oxville koesteren en de energie geven om Oxville Cinema uit te bouwen tot een volwaardig filmhuis in de thuishaven Amsterdam Nieuw-West. De dank gaat uit naar de juryleden voor het vertrouwen in Stichting Oxville.

MARKETING EN EVENTS

De 39-jarige visual artist, senior creative en strateeg heeft een enorme staat van dienst opgebouwd zowel in de creatieve industrie als het cultuurlandschap. Amsterdam Nieuw-
West is zijn 2e huis, mede omdat de creatief al bijna 15 jaar verbonden is aan de Meervaart Studio: De plek voor Jong talent in Nieuw-West en Amsterdam. Daar geeft hij filmles in samenwerking met de Nederlandse Filmacademie. “Het is een hele eer om een onderdeel te worden van Oxville” zegt Orville. “Zonder films als Jurrassic Park, Akira, Matrix, Ghost Dog zou ik een hele andere vormgeving van mijn leven hebben gehad. Ik vind het een erg cool idee dat ik kan meedenken aan de richting van Oxville om ervoor te zorgen dat de bioscoop een nog grotere plek voor verwondering voor iedereen kan worden in Amsterdam” “Nieuw-West verdiend een plek waar het de wereld en zichzelf terug kan zien” aldus Orville. Orville zal zich met name ontfermen over de marketing en events binnen Oxville Cinema.

BESTUUR

Momenteel bestaat het bestuur van Stichting Oxville uit Philippine (Phlip) Korthals Altes (voorzitter), Edgar Witteveen (penningmeester) en Harriët Mbonjani (secretaris). Phlip is met haar stichting Metafoor al jaren actief in Nieuw-West. Metafoor is gespecialiseerd in het gebruik van theatermethodieken in sociaal-artistieke projecten. Doel van deze projecten is veelal maatschappelijke participatie; de binding van burgers met de samenleving. Edgar is met zijn bedrijf Counted als accountant werkzaam in onder andere de filmsector en kent de ins en outs van de financiële vraagstukken in deze specifieke industrie. Harriët werkt bij Eye als educational program developer en is daarnaast actief als commissielid voor Stimuleringsfonds Creatieve Industrie op het gebied van talentontwikkeling.

RAAD VAN ADVIES

Wij zijn dankbaar dat we een groep van ervaren professionals om ons heen hebben verzameld die ons een warm hart toedragen. Elk van hen met jarenlange ervaring in zijn speelveld. Andreas Fleischmann was tot voor kort directeur van Theater de Meervaart en heeft ons initiatief omarmd door ons in 2018 onderdak te bieden in zijn theater. Momenteel is Andreas directeur bij het de La Mar Theater en hij heeft zich ondertussen verbonden aan de Raad van Advies van Stichting Oxville. Ook Fons van Westerloo heeft zich gevoegd bij de Raad van Advies. Hij is onder andere journalist en voormalig CEO van RTL Nederland. Kashayar Ghiabi heeft bij Pakhuis de Zwijger gewerkt en werkt nu als projectmanager bij Bouwfonds Property Development (BPD).

MISSIE

Met Oxville Cinema beogen wij een ontmoetingsplek te creëren waar alle bewoners van Nieuw-West terecht kunnen voor cinema events op maat. Op deze manier bieden wij niet alleen een venster op de buitenwereld (extrinsiek), maar laten wij onze bezoekers ook reflecteren en meepraten over hun eigen wereld en beleving (intrinsiek). In tijden van polarisatie en culturele en maatschappelijke spanningen is het van groot belang om met elkaar in gesprek te blijven over de wereld om ons heen. Film speelt daarin een bindende factor en laat ook een breed palet aan thema’s aan bod komen. Oxville Cinema gaat in de diepte met een selectie films die de bewoners aan het hart gaat en wil daar waar mogelijk het gesprek over aangaan. Daarmee dienen wij niet alleen een cultureel, maar ook een maatschappelijk doel. Daarnaast willen we ook gewoon films aanbieden die vermaken en op een meer laagdrempelig niveau tot de verbeelding spreken. De ervaring die wij in het eerste jaar in de Meervaart hebben opgedaan, leert dat een gezonde balans tussen films met sociaal geëngageerde thema’s en publieksfilms leiden tot meer bezoekers met diverse achtergronden en interesses. Kortom, ons doel is om de bewoners van Nieuw-West te voorzien in een prikkelende en verbindende filmprogrammering. Als Osdorp het nieuwe bruisende centrum van Nieuw-West moet worden, dan zal Oxville Cinema het bonkende filmhart van Osdorp en dus van Nieuw-West worden.

BELEID

Financiering

Op dit moment ontvangt Stichting Oxville subsidie van het stadsdeel Amsterdam Nieuw-West en het Amsterdams Fonds voor de kunst. In de toekomst zetten wij ons in om dit te verbreden met giften, sponsors, structurele financiering via vermogensfondsen en via het kunstenplan van het Amsterdams Fonds voor de kunst.

Het beloningsbeleid

Stichting Oxville hanteert geen vast beloningssysteem voor het Bestuur en Raad van Advies.

Governance Code Cultuur (GCC)

Stichting Oxville past de Governance code cultuur toe. Het besturingsmodel wordt eens in de vier jaar geëvalueerd. Het bestuur is verantwoordelijk voor de organisatie. Bestuur en Raad van advise ontvangen geen vergoeding voor hun bestuurstaak. De Raad van advies waarborgt de deskundigheid in Stichting Oxville.

Code Culturele Diversiteit

Stichting Oxville is divers in haar kern (Raad van advies, bestuur/directeur, samenstelling team, vrijwilligers en stagiaires). De doelgroep waar Stichting Oxville zich voor inzet is divers en de doelgroep waaruit het publiek voor de activiteiten van Stichting Oxville vandaan komt is ook zeer divers.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Als maatschappelijke organisatie wenst Stichting Oxville bij te dragen aan een duurzame en eerlijke wereld. Vanuit dat ideaal heeft de stichting de laatste jaren diverse maatregelen genomen die haar bedrijfsvoering groener en socialer maakte. Zo gebruikt Stichting Oxville groene energie, scheidt het zijn afval en zet de stichting zich actief in om drempels weg te nemen voor mensen die voor ons werken en zo bij te dragen aan inclusie en integratie van mensen die recentelijk in Nederland zijn komen wonen. Stichting Oxville kiest zijn banken en verzekeringen primair op basis van duurzaam, maatschappelijk verantwoord financieel beheer en financiële soliditeit.

ONTMOET DE PARTNERS EN SPONSORS VAN OXVILLE CINEMA

SPONSORING

Oxville Cinema is dit nieuwe seizoen de trotse sponsor van FC Aman! Twee initiatieven uit Amsterdam Nieuw-West bundelen de krachten om sport en cinema in ons mooie stadsdeel te promoten!

'Ik zou heel positief staan tegenover de komst van een bioscoop in Nieuw-West. Vooral voor de jongeren in de buurt. Op dit moment is er qua sport genoeg te doen, maar qua cultuur in Nieuw-West niet. Jongeren zullen niet zo snel naar een theatervoorstelling gaan. De drempel voor een cultureel evenement wordt lager als er ook een filmaanbod is.'

Bewoner Amsterdam Nieuw-West

‘Wat type films betreft, zou ik graag kinderfilms willen zien, we zitten nu nog in de doelgroep dat kinderfilms leuk zouden zijn. Ikzelf vind de Nederlandse film erg leuk, de eigen producties. Maar ik denk dat het ook goed zou zijn als het uitgebreid zou worden met internationale films.’

Bewoner Amsterdam Nieuw-West

‘Voor mij is de komst van een bioscoop zeker belangrijk, als ik denk aan mijn gezin en kinderen. De afstanden zijn dan korter, we wijken nu uit naar Pathé Arena en het centrum. Naast kinderfilms, zou er ook wel aanbod voor volwassenen moeten zijn. In de avonden is het aanbod beperkt en als de ouders oppas hebben zou het fijn zijn om een film te kunnen zien.’

Bewoner Amsterdam Nieuw-West